headerpicture

Korábbi munkáink, referenciáink

EXPO'92 Sevillai Világkiállítás

1992-ben - hat évvel a NANOSPACE Bt. alapítása előtt - még szabadúszóként vettem részt az EXPO'92 Sevillai Világkiállításon a magyar pavilon stúdiójának kialakításában és későbbi üzemeltetésében.

Ennek a munkának a folyamán mélyítettem el ismereteimet a MIDI, az audio- és videótechnikák területén, melyet több esetben sikerült kamatoztatni hangszerek, stúdióberendezések javításában, szakértői tevékenységekben. Éveken keresztül szervizeltem az AKAI magyar képviseletének, dolgoztam színházaknak a szcenikai rendszerek átalakításában, díszletelektronikák fejlesztésében.

Élelmiszeripari adagoló mérlegek javítása, építése

A magyar hűtőházakban gyakran használt ipari mérőeszközök a dán BILWINCO cég által gyártott zsákokba illetve kartondobozokba adagoló mérlegek. Ezek nagyobb mennyiségek (10-25kg), adagolására alkalmas berendezések, melyek rozsdamentes vázra épültek.

Elektronikájuk a 70-es, 80-as évek technológiájára épültek. Főleg mélyhűtött áruk borsó, kukorica, kockázott sárgarépa stb. adagolására, technológiai súlyellenőrzésre használják, de alkalmas mindeféle darabáru mérlegelésére. Bár megbízhatóságuk igen nagy volt, mégis előfordultak meghibásodások, sőt olyan esetek is, amikor sajnálatos módon ezek egy részét kilopták - a tárolásként gyakran gyárak udvarára száműzött példányokból. Az anyacég általi javítás helyett - a hosszú átfutás és igen magas költségek miatt - kifizetődőbb volt ezt hazai cégre bízni, hiszen a gyors, olcsóbb és rugalmas megoldások, csökkentették a megrendelő költségeit, termeléskiesését.

Cégünk szakmai múltja könnyedén legyőzte ezen berendezések korábbi ismeretlenségéből és a dokumentációk hiányából adódó akadályokat és olyan szinten tudta e feladatokat megoldani, hogy később már az sem jelentett akadályt, hogy azok elektronikáját modernebb technológával váltsa ki, meghosszabbítva élettartamukat.

Partnereink elégedettségét az is mutatja, hogy mind a mai napig keresnek meg minket e mérlegek javításával, sőt olyan is volt, amikor komplett berendezést kellett legyártani egy partnerünknek.

Ezen típus mellett még számos más ipari mérleg javításában, karbantartásában vett részt a cég, kezdve kisorló mérlegektől egészen a kombinációs mérlegekig mint pl. ROVEMA, GARVENS, ISHIDA márkájű berendezésekig.

színházi kommunikáció, díszletelektronika

2005-óta működik a budapesti Centrál Színházban (volt Vidám Színpad) az általunk kifejlesztett ügyelői kommunikációs rendszer.

A kisméretű, teljesen digitális, minden korszerű igényt kielégítő TCS család elemeiről a termékek oldalon található bővebb összefoglaló, illetve az egyes elemekről a termékek részletes adatlapjain lehet minden fontos információt megtalálni.

A rendszer egy újabb példánya kezdte meg működését 2009 nyarán a tavasszal felújított tatabányai Jászai Mari Színházban.
 
Egy, a TCS-el megegyező, és csak a megejelenésében különböző berendezéscsalád telepítéséről folynak tárgyalások egy oktatási intázménybenvaló telepítésről, ahol az oktatásban tudnák hasznát venni ennek a korszerű eszköznek.
 

Szintén e színház egyik előadásához kellett olyan megvilágítási rendszert kialakítani, ahol a mozgó díszletekben a LED-sorok táplálását akkumulátor adja és a vezérlésük pedig a fénypult DMX512-es szabványú kimenetéről, infravörös kapcsolaton keresztül történt. A kábelek nélkül felépített díszletelemek szabadon mozgathatók, forgathatók voltak, nem akadályozva sem a színészek, sem pedig a díszltesek munkáját.
Egy másik előadás díszletében a TCS rendszer egyik elemét, a nagy méretű órakijelzőt használták a jelenetekben.

A jelenet közben jól látszanak
a LED-el kivilágítottablakok
A liftajtó fölötti kijelző
a jelenetbeli időt mutatja

Vezérlések, speciális áramkörök, illesztők...

Cégünk - az 1998-as megalapítása óta - egy sor olyan kisebb vagy nagyobb berendezést, vezérlőegységet, áramkört épített meg, illetve fejlesztett ki, melyek azóta is folyamatosan üzemelnek hazánk különböző létesítményeiben, üzemeiben vagy berendezéseiben. Néhány közülük csak apró feladatot látnak el egy-egy kommunikáció lebonyolításában, mások viszont más cégek sorozattermékeinek lelkét jelentik.

Egy kis ízelítő ezek közül...


Hegesztő vezérlése

Digitális U és I mérő modul

Adatgyűjtő

Egy cég a tiszta vízért

Az elmúlt évek egyik legnagyobb terjedelmű fejlesztési munkái fejeződtek be 2008 nyarán, amikor lezárultak az S40 klórgázadagoló berendezés tesztjei. A többéves fejlesztés melléktermékeként született meg az ATMEL processzorcsaládra épült NANOWIN grafikus software környezet is, mely az érintőképernyős adatbevitelt a már PC-s környezetből megismert ablakos módszerrel kezeli le.

A berendezés alkalmas ivóvíz, szennyvíz és uszodák vizének tisztításához szükséges klór adagolására, többféle üzemmódban. A magyar GLOBÁL-ProQUIM Kft. megbízásából készült berendezés már számos vízmű nélkülözhetetlen eleme, mely sok tízezer ember ivóvizének minőségéről illetve több uszoda tiszta vizéről gondoskodik teljesen automatikus és intelligens módon.

Gyártás utáni tesztelés közben

NANOSPACE a művészekért

art of dance
Interaktív tánc
Furcsa - de talán mai technika centrikus világunkban nem is annyira meglepő módon - az elektronika még a tánc- ipar- és képzőművészek körében is egyre népszerűbb lesz, amikor egy-egy alkotás, vagy előadás megkomponálásáról van szó
A NANOSPACE Bt. részt vett már olyan fejlesztésekben is, amelyek során egy táncművész és az elektronikus zenét létrehozó eszköz közötti távvezérlést kellett megoldani, melyben a táncos mozgás közben változtatja, 'komponálja' a zenét amire táncol. A jelmezébe épített nyomógombok és potméterek rádiós kapcsolatban álltak a zenét szolgáltató számítógéppel, melyen a zenei hangzást létrehozó software futott.

Tóth Marianna
2005
art of dance
A kép, hang és a MIDI
Ravasz András 2005

Egy másik megbízás során, a MIDI technikát és a hangmintavételezést felhasználva született meg egy olyan rendszer, melyben a puzzle-szerűen kirakott kép elemeinek gyors, egymás utáni megnyomásával állt össze egy komolyzenei darab teljes hangzása, miközben a 4x4-es mezőben minden képelem megnyomását egyben egy LED is jelezte.
2008 tavaszán egy iparművész által kigondolt vizsgaműhöz kellett az elektronikus egységet létrehozni, melyben a hang- és fénytehnika keveredése emelte ki az eredeti mestermunka művészeti hatását. Az érintésre megszólaló hang és fokozatosan felerõsödõ fény árnyéka különös hatásúvá teszi a darabot. (Kolozsváry Csenge 2008 HOLONS®).
"Varázsgömb" fénnyel, hanggal

Különleges megbízások

2009-ben kaptunk felkérést a biztonságtechnikával foglalkozó SecuriTeam Kft.-től arra, hogy egy felújított, műemlékjellegű épületben - ahol bizonyos helyekre nem volt engedélyezett ajtó behelyezése - telepítsünk speciális fénykapukat. Ezek csupán rozsdamentes acélból készült acélcsőben elhelyezett kétszínű LED-sorok voltak, melyek jelezték, hogy a védett területre való belépés engedélyezett-e az adott személy számára. Amennyiben nem, vagy az illető nem használta beléptető kártyáját a kapun való áthaladáskor, úgy egy - szintén a kapuba beépített - infravörös érzékelő aktiválta a közelében lévő szirénát, jelezve az illetéktelen belépést.

Bár a feladat a beépített elektronika bonyolultsága miatt nem lenne éppen kiemelésre méltó, azonban speciális volta a precíz kivitelezésben és az esztétikai megvalósításban rejlik, mely az építészek jövőbeni terveinek vízióját is befolyásolhatják.

A pontos idő meghatározása évszázadok óta egyre kifinomultabb megoldásokra ösztönözte a mérnököket és konstrunktőröket. A technika feljődésével azonban nem csak az órák minősége, pontossága nőtt, hanem azok alkalmazási területeinek száma is.
 
A gyárak, üzemek többműszakos munkarendjének pontos betartása ma már nem csak a dolgozók, hanem a mukaadók érdeke is, ezért egyre több helyen fordítanak hanhgsúlyt az azon területén található órák pontosságára. Mi is lehetne jobb megoldás, mint - a már széles körben elterjedt műholdas technikát használó - GPS alapú időmeghatározás.
 
Ennek egyik példája a cégünk által telepített órarendszer, mely több szempont alapján készült. Egyik alapkövetelmény az volt, hogy jól látható, világító számok jelezzék az időt, míg a másik, hogy üzemcsarnokonként lehessen programozni a műszak kezdetét, végét, a szünet kezdetét és végét jelentő időppontokat úgy, hogy ezt közben hangjelzés is kísérje.
A GPS alapú órainformációt, a számítógéppel felprogramozott központi egység küldi ki RS485 vonalon keresztül az egyes óramodulok felé, melyek nem csak mutatják a pontos időt, hanem önálló hangbejátszással jelezik az adott időpontban mit kell tennie a dolgozóknak. (műszak kezdete, vége, szünet stb.)

©Copyright NANOSPACE Bt. 2009 info@nanospace.hu Tel:+36-1-312 73 29 +36-20-944 44 93